Wednesday, June 08, 2016

Ramadhan Menu: Ikan Rohu Kari Cair by shahroll




As salam, hello readers...

Dah lama kan tak nampak abam SH masak? Kali ni, resepi yang senang nak buat untuk korang semua. Aku masak mana ada yang susah-susah, semua stok yang sesenang je bagi korang cuba ye!

Aku beli ikan Rohu (1st time beli!) dekat pasar Shah Alam seksyen 7, belakang UiTM tu. Seekor RM9 lebih camtu. Banyak gak dapat bila dah potong-potong.

Nah, kat bawah resepi dia k? selamat mencuba!

Ikan Rohu Kari Cair oleh SH

IKAN ROHU KARI CAIR
Bahan-bahan:
1) 3 ketul ikan Rohu
2) 1 biji bawang merah+ 4 biji bawang putih
3) 1 biji tomato (ricih halus)
4) 1 ulas halia
5) 1 peket kecil kari Babas
6) 5 batang cili padi
7) 1 biji kentang USA
8) Garam+Perasa

Cara masak:
1) Panaskan minyak.potong bawang merah+putih+halia dan masuk dalam kuali. Layukan
2) Masukkan tomato dan masak sehingga layu
3) Masukkan 1 peket serbuk kari Babas dan masukkan 4 cawan air. Masukkan ikan Rohu+kentang dan perlahankan api.

4) Masukkan cili api dan siap untuk dihidang

enjoy!




2 comments:

Jueliza Jamani said...

ikan rohu pestime dengar nih.. huhuhuhu tak kenai..

SHAHRUL HAIRY DOT COM said...

Mama Jue:

Kan? kita pun pestaim jugak.. hahaha...