Monday, December 22, 2014

Blogger Food: Ikan Steam Portugis by shahroll




As salam, hello readers...

Ahad lepas aku ada buat satu menu yang sepatutnya aku kena grilled, tapi disebabkan tak boleh nak grilled terpaksalah tukar method dari grilled ke steam. Menu apa tu eh? Ikan Bakar Portugis! Walaupun berlainan cara masak, rasa sos yang aku buat tak mengecewakan aku dan mak aku sebagai juri undangan, eccehh!!

sebelum ikan di steam-kan

Resepi untuk "Ikan Steam Portugis" seperti berikut;

Bahan kisar
1) Bawang Merah
2) Bawang Putih
3) Halia
4) Belacan
5) Cili kering
6) Cili Merah
7) Bunga Kantan

Bahan-bahan
1) Ikan Kembung besar 2 ekor
2) Kacang panjang
3) Tomato (potong dadu)
4) Kacang Bendi
5) Bunga Kantan
6) Air Asam Jawa
7) Aluminium foil & daun pisang

Cara Masak;

1) Kisarkan bahan-bahan tadi, lepas tu masak sos tu dalam kuali dengan api sederhana. Untuk sos yang cair, boleh masukkan 2 cawan air. Masukkan air asam jawa dalam sos. Sedikit garam dan gula

2) Lepas siap sos, susun ikan dalam aluminium foil di lapik dengan daun pisang. Letakkan sayuran yang telah dipotong kemas ke dalam aluminium bersama-sama dengan ikan kembung tadi

3) Siap untuk di steam atau grill

Amacam? nak try buat tak? HEHE! kalau dah cuba buat, jangan lupa post dalam blog! Paling malas pun, letak dalam Facebook mention aku ye.. 

enjoy!



No comments: