Monday, November 09, 2015

Kenapa Nasi Bujang? by shahroll




As salam, hello readers...

Sesi throwback masa aku kat Pulau Langkawi diteruskan lagi. Aku nak cerita pasal kedai makan yang ada kat sini. Lebih tepat, berdekatan dengan hotel kami menginap iaitu Adya Hotel di Pekan Kuah. Kedai makan yang paling hampir adalah Thai Seafood yang korang boleh berjalan kaki sahaja untuk chill dan pekena kopi tarik kaw (pekat)!

Nasi Bujang set+Kopi tarik kaw (pekat)

Kenapa dipanggil "Nasi Bujang" eh? Mungkin sebab nasi putih dan letak telur goreng je kot kan? orang bujang kan simple and easy je kalau bab makan. Janji kenyang, ye dak? HEHE!

Tapi serius, sup kat restoren ni sedap. Sedap sangat. Kalau tak, tak kan aku repeat sampai 3 kali datang ke sini. Kopi tarik dia pun best. Pekat dan rasa creamy lain macam sket!


Bukan orang Thai

Biasanya, kedai-kedai makan camni samada orang Kelantan atau mixed dengan sempadan Thailand. Pure Thailand tak sure, boleh ke buka kedai camni kat Malaysia atau sempadan Malaysia. Korang boleh cuba kelainan dia kalau dalam Kelantan atau ke sempadan, rasa dia camna.

Masa aku makan kat sini, tukang kira dia cam orang Melayu Kelantan. So, aku anggap kedai ni tokey dia orang sini, pekerja dia mixed Thailand. sawadikaa!

enjoy!




2 comments:

I N A A I N A A said...

Nasi bujang memang nikmat kalau supnya sedap... Tetiba nk makan nasi bujang

SHAHRUL HAIRY DOT COM said...

Ina:

Kalau tudent, mesti taw nasi bujang ni kan.. hehehe