Saturday, December 19, 2015

Kongsi resepi: SUP TULANG AUSSIE by shahroll




As salam, hello readers...

Hari tu ada janji dengan rakan Facebook untuk share resepi sup tulang. Aku pun share lah kat sana, dan nak juga share resepi ni dengan pembaca shahrulhairy dot com jugak kan? mana aci tak bagi dalam blog, kan? HEHE!

Lepas balik dari kerja, aku ke pasaraya Giant untuk beli barang keperluan masak sup tulang. Tulang yang aku gunakan dari Australia, tu pasal letak nama Sup Tulang Aussie ;p

Sup Tulang Aussie by shahroll

Bahan-bahan:
500gram tulang lembu Aussie
Serbuk rempah sup (Mak Ani)
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Lobak
Daun sup

Cara masak:
1) Panaskan kuali dengan minyak masak. Masukkan bawang merah+putih dan halia. Tumbok dulu bahan tu.

2) Lepas 5 minit, masukkan serbuk sup dan masukkan tulang lembu. Masukkan air sikit dalam 1 cawan besar.

3) Masukkan lagi air sampai tenggelam tulang tu. Kecikkan api dapur.Masukkan daun sup


4) Reneh dalam 2 jam. siap!

Sebagai tambahan, korang boleh letak meggi ataupun mee hon la eh. Kalau aku, selera dengan meggi Giant ni je. Rebuskan dalam 5 keping, then tos kan.

Selamat mencuba!




No comments: