Tuesday, June 04, 2013

Proses kerepek pisang Laila Crispy Chips & Taste by shahroll




As salam, hello readers...

Sabtu dan Ahad lepas aku dan family busy buat kerepek pisang tanduk dan nangka. Stock pisang mentah diambil dari Tanjong Karang. Ada belah sedara yang punyai kebun pisang tanduk. Senang sket kerja aku, tak payah carik supplier lain. Terus dari kebun!

pisang tanduk & nangka

Part kopek pisang, dulu aku yang buat. Pernah sampai 200 kilogram aku kopek. Tapi tu dulu. Masa duduk rumah lama. Now, my mom yang buat. Nak tolong, katanya tak payah. Ruang sempit nak buat tuk 2 orang. So, tugas aku cuma packing dan marketing kan kerepek dalam online (Facebook)

Lepas kopek semua pisang mentah, proses menggoreng menggunakan kuali besar. Yerp, this proses my mom saja yang expert. Nobody can do like my mom doing. Bahan yang digunakan bagi melemakkan kerepek, mak je yang tahu. (bawang putih+garam lah!) hehe.

proses menggoreng

proses packing

Untuk pengetahuan korang, business kerepek ni kami dah buat lama. Start dari tahun 1998. Then, bila berpindah ke klang, On-Off gak buat business. Kecik-kecik gitu la. Masalah pisang tak de stok pon iye juga. Pastu masalah pisang nangka yang katanya ada jangkitan penyakit, tak de stok juga. Susah kami yang pembuat kerepek nak supply kat peminat kerepek pisang. huhu

logo LCCT yang baru

enjoy!

2 comments:

lizz said...

nampak macam best jek. warna dia menarik. hehehe!

SHAHRUL HAIRY DOT COM said...

Lizz:

Memang menarik pon.. haha! sat! warna apa ni? warna kerepek ka warna logo? hehehe...