Sunday, June 10, 2012

(resepi) Claypot Yee Mee by shahroll



As salam, hello readers...


Bercakap pasal makanan, aku suka mencuba masakan-masakan baru yang lain dari kelompok masakan Melayu. Nak try jugak masakan dari kelompok India dan juga Cina. Tapi hari ni aku nak share dengan korang semua pasal claypot. Ikutkan sejarah, claypot ni masakan yang berasal daripada zaman Romanian yang dibawa masuk ke benua Asia (baca sini)


Selain claypot, aku suka jugak sizzling (sejak zaman sekolah aku makan)


Apa pun style masakan begini dah sebati dengan rakyat Malaysia, setuju?


Claypot Yee Mee


Bahan-bahan
a) Daging ayam (agak-agak je nak banyak mana)
b) 1 ketul yee mee
c) Fish cake
d) Fish ball
e) 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
f) Beberapa helai daun sawi
g) 1 biji telur ayam (utk seorang makan)
h) 3 sudu makan minyak bijan (minyak bijan ni penting utk menentukan claypot yee mee kita sedap)
i) 1 atau 2 kiub ayam ikut suka
j) Cili api
k) Kicap cair
l) Sayuran lain boleh juga dimasukkan spt lobak merah, cendawan kering (direndam dahulu sampai lembut) dan bunga kobis.


Cara-cara
• Dalam bekas lain tumiskan bawang putih sampai wangi. Lepas tu masukkan ler minyak bijan, sayuran, segala fish dan Yee mee serta telur tadi kedalam kuali.
• Jangan lama-lama sangat agak-agak Yee mee dah lembut dan telur dah masak.
• Kalau gunakan claypot lagi sedap caranya sama aje cuma calypot digantikan dgn kuali itu aje.
• Dah siap bolehlah dihidangkan dengan cili api yang dipotong-potong ikut suka dicampurkan dgn kicap cair (sambal cili ni buat dalam bekas lain tau) macam tengok kat kedai makan. (sumber: sini)


Mudah kan? Sesuai tuk orang bujang macam aku yang teringin nak masak, tetapi sedap dan mengenyangkan! Selamat mencuba!


1 comment:

Geng Borak said...

abam: nak claypot dua mangkuk!! =)