As salam, hello readers...
Apa angin malam ni tah aku ada buat sedikit research pasal kedai makan. Then, aku bukak pulak mudah.my untuk tapak perniagaan food court bila aku baru habis baca beberapa blog perniagaan. Dulu aku pernah buat "silap" bila aku tidak ada perancangan yang rapi. Kira-kira 2 tahun lepas.
Now aku kembali nak buka kedai. Tetapi berbeza dengan pengalaman lalu, aku lebih berhati-hati. Lebih teliti dan lebih membuat research. Dulu aku agak terburu-buru dengan pembukaan kedai.
Aku mencari blog-blog berkaitan daripada Google Blogs.
Kenapa kedai makan?
".. Konsepnya mudah. Setiap hari manusia pasti makan. Setiap hari, pasti ada manusia yang akan mencari makanan untuk dimakan. Sebab itu, kedai yang menjual makanan, pasti ada yang akan membeli sebab mahu makan.." (quote: HERE)
bermula dengan kecil-kecilan (Food Court)
Dalam blog Dr. Fadri pulak, dia menekankan konsep "kecik dahulu, besar kemudian". Bagus juga cara ini, bermula dari berniaga di food court then baru beralih ke perusahaan restoren. Nice idea. Very!
Antara tips yang diberikan:- (quote:HERE)
1) Dapatkan ilmu tentang perniagaan yang ingin kita ceburi. Maksudnya jika kita hendak membuka restoran western kita perlu belajar cara membuat kuah black pepper, walaupun kita akan mempunyai tukang masak / chef kemudiannya.
2) Pastikan tahap risiko yang anda selesa. Iaitu dengan memulakan sesuatu perniagaan secara kecil-kecilan dahulu dengan niat untuk membesarkannya kemudian hari nanti.
3) Lokasi yang mudah dikunjungi oleh target customer anda. Biasanya prime area sewanya agak mahal, tapi jika anda tahu tahap risiko yang anda selesa – kenapa tidak? Ini yang dilakukan oleh pengasas McDonald’s yang mana jika dia hanya berfikir untuk menjual burger, pasti sukar.
Jadi dia perlu mendapatkan hartanah dan mendirikan restorannya di kawasan yang strategic bagi memastikan burgernya dapat dijual. Kini McDonald’s boleh didapati di merata dunia.
4) Modal pusingan yang mencukupi. Ini bagi memastikan perniagaan kita tidak mati ditengah-tengah jalan. Biasanya apabila modal mula berkurangan peniaga akan mula mengurangkan bahan mentah masakan mereka yang mengakibatkan rasanya menjadi kurang enak dan pelanggan mulai berkurangan.
Lain-lain blog aku baca yang INI. Agak menarik kupasan yang dilakukan di dalam blognya. AKu percaya, setiap orang ingin masuk ke dalam dunia business. Dunia "pegang duit sendiri". AKu tahu perasaan itu. Sebab aku juga pernah NAK jadi seperti hari ini walaupun aku bukan usahawan yang BESAR.
Untuk membuka kedai makan, tiada dalam Action Plan 2012. Mungkin 2013? =)
enjoy!
11 comments:
bila bukak kedai makan nanti....mesti ajak aku pegi time opening ceremony yea.... ;-p
Hazman:
Insyaallah bro! ni plan action 2013 punye ni.. heheh~
Salam bro...Bila nak buka tu...Boleh jadi share partner...:)
13:
Wslm, bila nak buka ye? Dalam 2013 nyer Action Plan. 2012 dah penuh la bro =)
saya juga punya plan nak buka kedai mkn...bolehlah share2 info....
LB:
Insyaallah, boleh =)
Tip yg bagus.sy juga buka food court secara terburu2.
MFR:
Salam bro! buka kedai apa dulu? leh cerita sikit? ke ada post entry ke? =)
thx drop here bro...
teringin juga nak berniaga kedai makan ni.tapi masa membataskan.dugaan pun banyak.
@wantrader82:
Boleh cuba untuk niaga kecik-kecik dulu =)
Dah bke kdai ke skrg? Share tips please
Post a Comment